Thursday, 31 October 2013

BENARKAH MALAYSIA DI INTIP AMERIKA SYARIKAT?

-AGENSI KESELAMATAN AMERIKA (NSA) DIDAKWA AKHBAR AUSTRALIA MENJALANI AKTIVITI PENGINTIPAN DI SELURUH DUNIA & MALAYSIA JUGA DILAPORKAN TIDAK TERLEPAS DARI DIRISIK & DINTIP! MEMANG PUN DAH DASAR NEGARA TU JENIS "PENYIBOK" & KUANG AJOR KAN? KEKEKE!!!-


Kedutaan Amerika di Kuala Lumpur telah dilaporkan menjadi salah satu kedutaan Amerika dipasang dengan kemudahan komunikasi di seluruh dunia perisikan.

Akhbar Australia Sydney Morning Herald ( SMH ) dan rakan penerbitannya Fairfax Media mendedahkan dalam laporan mereka bahawa peta rahsia juga menyenaraikan kedutaan Amerika di Jakarta, Bangkok, Phnom Penh dan juga Yangon turut juga di pasng alat peranti perisikan.

Peta yang bertarikh 13 Ogos 2010 yang diterbitkan dalam laman web majalah Jerman Spiegel pada mulanya tidak menunjukkan sebarang eralatan perisikan yang didakwa terletak di Australia, New Zealand, Britain, Jepun dan Singapura yang merupakan sekutu rapat AS.

Timbalan Menteri Dalam Negeri Datuk Dr Haji Wan Junaidi Tuanku Jaafar dalam reaksinya memberi respon terhadap perkara berkenaan menyelar sekiranya itu adalah benar, Malaysia perlu membuat bantahan rasmi kepada kerajaan Amerika untuk tindakan nyata tidak beretika itu.

"Kita (Malaysia) selama ini, begitu tulus dalam hubungan dua hala kedua buah negara malah kita sering membantu mereka dalam agenda mereka namun jika semuanya (pemasangan alat perisikan) benar-benar dilaakukan, nampaknya tidak mengamalkan apa yang mereka sering laung-laungkan."

Nyata berang dengan kemungkinan berlakunya "pencerobohan privasi" ke atas mana-mana perbualan peribadi menerusi talipon, Junaidi menegaskan, "Mengintip secara individu juga tidak dapat diterima kerana ia adalah bertentangan dengan nilai privasi individu sepertimana yang telah "diajar" oleh barat selama ini."


-UnReportedNews™®

No comments:

Post a Comment

You can comment whatever you want here but UnReportedNews™® will not be responsible if in the occasion that any legal action are to be taken on the person commenting in by other parties. :)

-UnReportedNews™®

UnReportedNews™® Hot Sizzling Malaysian Counterparts List