Monday, 25 March 2013

PERANG GERILA PENGGANAS SULU HANYA SIA-SIA!

-PESANAN BUAT KIRAM III & PENGGANAS SULU, HATI & MINDA RAKYAT MALAYSIA SUDAH BERSAMA KERAJAAN WALAUPUN TERDAPAT PIHAK TERMASUK PEMBANGKANG TETAPI MEREKA TIDAK MAMPU MEMPENGARUHI MINDA & HATI RAKYAT! KEKEKE!!!-

Hello, Dah nak kebulur? Macam mana "beta" nak hantar makanan ni?
Bekas Perdana Menteri Malaysia Tun Dr Mahathir Mohamad menyatakan, pada tahun 1990, ketika dia bertemu kali pertama dengan Nelson Mandela selepas pembebasannya, perkara pertama yang beliau (Mandela) tanyakan kepadanya adalah bagaimana Malaysia mengalahkan gerila (komunis).

Menurutnya beliau telah dilatih di Yugoslavia dan Libya, dan beliau diberitahu bahawa gerila tidak boleh dikalahkan. Jadi bagaimana Malaysia mengalahkan gerila?

Saya menjelaskan bahawa dua perkara yang membantu dalam mengalahkan gerila di Malaysia.

Pertama ialah keputusan untuk memindahkan semua penduduk yang tinggal di pinggir hutan dan meletakkan mereka di kampung-kampung baru yang dikawal. Kedua adalah kempen untuk memenangi hati dan minda rakyat.

Hati rakyat bersama Kerajaan Malaysia-Mahathir
Mungkin Jamalul Kiram tidak tahu apa-apa mengenai bagaimana Malaysia menguruskan gerila. Seruan beliau untuk melaksanakan perang gerila di Malaysia berdasarkan kejahilan.

Ya, di Filipina, Moro menjalankan perang gerila selama beberapa dekad. Namun ia tidak menyebabkan mereka mencapai kemerdekaan. Akhirnya, MILF memutuskan untuk menerima pakai cara rundingan dan autonomi untuk wilayah tersebut.

Malaysia mengikuti perjuangan Moro sangat rapat dan sedar bahawa perang gerila boleh terjadi. Ia boleh menyebabkan Malaysia kurang stabil dan selamat. Tetapi keadaan hari ini adalah memihak kepada Malaysia untuk mengalahkan sebarang cubaan kepada perang gerila oleh Kiram dan Suluk.

Pertamanya hati dan minda rakyat sudah bersama kerajaan. Benar terdapat beberapa pihak termasuk pemimpin-pemimpin pembangkang yang tidak dengan kerajaan tetapi mereka tidak mampu untuk mempengaruhi minda dan hati majoriti rakyat.

Kita tahu bagaimana mahu menempatkan semula orang-orang yang terdedah kepada keganasan atau dijadikan sandaran untuk menyokong penceroboh dan kita mempunyai wang untuk melakukannya.

ATM
Dan yang paling penting adalah kita mempunyai pasukan keselamatan untuk melawan sebarang tindakan gerila yang mungkin dipujuk dan membahayakan nyawa mereka untuk perjuangan yang sia-sia.

Askar dan polis yang terlibat memerangi pengganas di Lahad Datu amat terlatih dan dilengkapi dengan baik. Pasukan keselamatan Malaysia telah mewarisi pengetahuan dan kemahiran dalam peperangan anti-gerila. 

Semangat pasukan keselamatan Malaysia adalah sangat baik dan cubaan untuk menakut-nakutkan mereka dengan merosakkan jasad rakan-rakan mereka tidak berkesan. Ia bahkan menyebabkan pasukan keselamatan kita sangat marah dan lebih bersemangat untuk mengalahkan musuh. Ia hampir menjadi perang peribadi untuk mereka.

PDRM
Rakyat Malaysia mesti berterima kasih kepada 'anak-anak lelaki kita' yang sanggup mati untuk negara. Ia bukan satu sandiwara. Ia adalah benar. Kematian dan kecederaan sebenar. Jika kita merasa selamat dan terjamin, jika kita merasa stabil dan bebas daripada ketakutan serangan gerila tersebut ia adalah kerana askar dan polis bersedia untuk mati mempertahankan kita.

Jika mereka tiada, apa yang berlaku di Filipina boleh berlaku di sini juga. Kami tidak akan tenteram untuk menjalani kehidupan harian tanpa kepastian mengenai keselamatan kita.

Keamanan dan kestabilan tidak berlaku begitu sahaja. Ada yang bekerja untuknya. Mereka bergantung kepada kesedaran kita dan sikap tidak mengambil mudah. Lihatlah sekeliling kita, lihatkan Timur Tengah atau Asia Selatan atau Amerika Latin. Lihat juga masalah ekonomi dan kewangan di Amerika dan Eropah.

Kemudian melihat semula ke dalam negara kita. Saya fikir terdapat banyak peluang untuk kita bersyukur dan mengucapkan terima kasih kepada mereka yang menjamin keamanan dan kestabilan. (sumber

-UnReportedNews™®

No comments:

Post a Comment

You can comment whatever you want here but UnReportedNews™® will not be responsible if in the occasion that any legal action are to be taken on the person commenting in by other parties. :)

-UnReportedNews™®

UnReportedNews™® Hot Sizzling Malaysian Counterparts List