Tuesday, 26 June 2012

PASUKAN PENGUATKUASA KEMPEN PILIHAN RAYASuruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menggesa semua parti-parti politik, sama ada daripada kerajaan atau pihak pembangkang untuk mengikuti semua undang-undang, garis panduan dan etika yang telah yang ditetapkan atau dikeluarkan oleh SPR semasa Pilihan Raya Umum (PRU) ke-13 akan datang untuk memastikan ianya berjalan lancar.

Timbalan Pengerusi SPR Datuk Wira Haji Wan Ahmad Wan Omar berkata bahawa  kerjasama daripada semua parti politik untuk patuh kepada segala arahan atau larangan yang ditetapkan oleh SPR semasa proses pilihan raya amat penting supaya keputusan pilihan raya akan memenuhi dan memuaskan hati semua pihak yang terlibat.

"SPR adalah sebuah parti yang neutral dan kita tidak memihak kepada mana-mana parti kerana objektif utama kami adalah menjadi platform untuk parti-parti politik  bertanding untuk rakyat memilih siapa yang akan menjadi pemimpin dan kerajaan mereka dengan syarat bahawa semua pihak yang menyertai pilihan raya mematuhi sewajarnya kepada kaedah-kaedah yang dinyatakan."

Wan Ahmad berkata demikian dalam ucapan beliau ketika merasmi Program Pasukan Penguatkuasa Kempen Pilihan Raya (PPKPR) Zon Kuching yang telah dianjurkan oleh SPR di Hotel Pullman berhampiran bandaraya Kuching di sini pagi tadi.

Mendedahkan bahawa bagi Sarawak, 64 PPKPR akan ditubuhkan di mana dua PPKPR untuk setiap satu daripada 31 bahagian pilihan raya Parlimen kecuali Parlimen Sibu dan Mukah yang akan mempunyai 3 PPKPR, Wan Ahmad menambah bahawa sekiranya kawasan Parlimen yang lain juga merasakan mereka perlu PPKPR tambahan, mereka akan hanya perlu memohon kepada SPR Negeri.

"Setiap pasukan PPKPR akan diketuai oleh anggota polis berpangkat dari Inspektor dan ke atas dan mereka hanya akan melapor di bawah pengawasan Pegawai Pengurus (RO) yang akan dilantik oleh SPR," katanya.

Sambil menjelaskan bahawa daripada tanggungjawab yang PPKPR adalah untuk memastikan bahawa semua pihak yang terlibat dalam mematuhi semua peraturan dan undang-undang SPR, Wan Ahmad berkata bahawa tugas mereka akan bermula sebaik sahaja Parlimen dibubarkan secara rasmi hinggalah pada hari mengundi.

Mendedahkan bahawa kesilapan-kesilapan yang biasa dan lazim yang dilakukan oleh parti-parti politik yang bertanding semasa tempoh kempen pilihan raya yang berkaitan adalah menyuarakan isu-isu sensitif yang disebut dalam "ceramah" dan pada kain rentang mereka, beliau mengingatkan semua pihak perlu mengambil perhatian mengenai perkara ini dan harus menyalurkan maklumat yang sama kepada akar umbi mereka.

Dalam perkara yang berkaitan, beliau juga mengingatkan mana-mana pihak yang mengambil bahagian dalam pilihan raya itu hanya boleh meletakkan satu pihak logo/bendera/sepanduk/poster calon  mereka yang bertanding dalam bahawa Kawasan Parlimen masing-masing seperti yang ditetapkan oleh peraturan SPR.

Beliau memberi contoh sekiranya calon adalah dari PAS, sepanduk di Kawasan Parlimen hanya boleh mempamirkan logo PAS bukan logo parti pembangkang yang lain, walau bagaimanapun, mereka boleh meletakkan sehingga wajah-wajah pemimpin-pemimpin parti masing-masing pada sepanduk tersebut.

"Bagi Barisan Nasional (BN) pula tidak menjadi sebarang masalah kerana mereka didaftarkan secara rasmi dengan Pendaftar Pertubuhan (ROS) dan mana-mana calon-calon mereka sama ada dari PBB, PRS, SPDP atau SUPP boleh menggunakan logo "dacing" tetapi tidak Pakatan Rakyat (PR) pembangkang (untuk menggunakan satu logol) kerana mereka belum mendaftar dengan ROS."

Ceramah PPKPR telah disertai oleh lebih bahawa 100 orang pegawai polis dan pihak berkuasa tempatan dengan lebih daripada 40 wakil-wakil dari semua parti politik di Sarawak yang digambarkan oleh Wan Ahmad, sebagai "sambutan yang sangat menggalakkan dan positif."

"Sarawak merupakan negeri ke-11 di Malaysia mempunyai ceramah PPKPR yang serupa dan selepas menamatkan rundingan yang sama di Sibu (Jun 27) dan Miri (Jun 28), kami akan melawat dua lagi negeri-negeri lain sebelum akhir bulan Jun," katanya sambil menambah bahawa SPR akan menjalankan beberapa program sokongan selepas bulan Jun.

Juga hadir pada majlis tersebut ialah SPR ahli Dato Haji Mohamed Ramji Alli dan Pengarah SPR Negeri Datu Haji Takun @ Takon Sunggah.


-UnReportedNews™®No comments:

Post a Comment

You can comment whatever you want here but UnReportedNews™® will not be responsible if in the occasion that any legal action are to be taken on the person commenting in by other parties. :)

-UnReportedNews™®

UnReportedNews™® Hot Sizzling Malaysian Counterparts List