Wednesday, 11 September 2013

ELAK PERJALANAN KE ZAMBOANGA YANG KINI SEDANG BERGOLAK

-MALAYSIA MENGIKTIRAF & MENGHORMATI KEDAULATAN NEGARA RAKAN SE-ASEANNYA ITU & TAK SESEKALI AKAN MENCAMPURI URUSAN DALAMAN NEGARA FILIPNA NAMUN ATAS SEBAB KESELAMATAN, KERAJAAN MALAYSIA MENASIHATI AGAR SEMUA WARGANEGARANYA ADA PERANCANGAN UNTUK PERGI KE SANA MENANGGUH PERJALANAN MEREKA SEHINGGA KEADAAN KEMBALI PULIH! APASAL PLAK AKU TERINGAT PADA SI KIRAM YER? KEKEKE!!!-

Tiada rakyat Malaysia dikesan berada di kawasan pertempuran bersenjata antara sekumpulan anggota Barisan Pembebasan Kebangsaan Moro (MNLF) dan pasukan keselamatan Filipina di Zamboanga, selatan Filipina.

Menteri Luar Datuk Seri Anifah Aman dalam satu kenyataan hari ini menyatakan walaupun demikian, Kedutaan Besar Malaysia di Manila dan Konsulat Jeneral Malaysia di Davao City telah diarah mengambil langkah sewajarnya bagi membantu rakyat negara ini yang mungkin terjejas.

Sebagai langkah berjaga-jaga, pasukan Kawasan Keselamatan Khas Pantai Timur Sabah (ESSCOM) meningkatkan kawalan keselamatan di sepanjang perairan Sabah bersempadan dengan selatan Filipina, jelas Anifah dan menambah, rakyat Malaysia yang berhasrat untuk ke kawasan berkenaan juga diminta menangguhkan sementara perjalanan mereka sehingga keadaan keselamatan kembali pulih.

Menjelaskan sebagai fasilitator kepada proses damai antara Kerajaan Filipina dan MILF, Malaysia tetap komited dengan usaha ke arah penyelesaian konflik secara aman demi kebaikan semua pihak, beliau juga menyuarakan keyakinan Malaysia terhadap kedua-dua pihak akan meneruskan proses damai ke arah keamanan, kestabilan dan kemakmuran yang perpanjangan di selatan Filipina.


"Pertempuran itu merupakan isu dalaman, Malaysia yakin keadaan dapat dikawal dan kedua-dua pihak mampu memulihkan semula keamanan di kawasan terbabit," katanya sambil menegaskan, Malaysia tetap menghormati prinsip dan semangat Asean untuk tidak mencampuri urusan dalaman negara-negara anggota.

-UnReportedNews™®

No comments:

Post a Comment

You can comment whatever you want here but UnReportedNews™® will not be responsible if in the occasion that any legal action are to be taken on the person commenting in by other parties. :)

-UnReportedNews™®

UnReportedNews™® Hot Sizzling Malaysian Counterparts List