Wednesday, 20 August 2014

PANAS: PR NAK "PAKSA" SULTAN SELANGOR TERIMA JIJAH KIPAS JADI MB SELANGOR BARU?


Desperate betul nampaknya Nuar Brahim nak "menabalkan" isterinya si Jijah Kipas menjadi MB Selangor yang baru untuk mengganti Tan Sri Khalid Ibrahim.

Umum tahu Sultan Selangor tidak begitu memperkenankan Jijah kerana Jijah bukanlah anak jati Negeri Selangor dan biarpun PAS sebelum ini dikatakan menamakan dua calon MB selepas Hadi Awang mengadap Sultan dengan mencadangkan Azmin Ali sebagai calon alternatif, PKR pula bertegas mengemukakan nama Jijah sahaja.

Tindakan menamakan nama Jijah seorang berkemungkinan bagi mengelakkan kemungkinan pihak istana memilih pilihan alternatif dan menolak Jijah.

Dalam ertikata lain PR seolah tidak mahu memberi memberi option atau pilihan kepada Sultan Selaongor untuk Tuanku memilih calon yang lain untuk menjadi MB Selangor yang baru selain dari Jijah Kipas.

Nuar Brahim dan PR harus beringat, Sultan Selangor boleh menolak pencalonan MB Selangor, malah Tuanku boleh membubarkan Dewan Undangan Negeri (DUN) Selangor untuk memberi laluan kepada pilihan raya negeri diadakan sekiranya Tuanku menerima saranan dari Tan Sri Khalid.

The Malaysian Insider hari ini memetik pakar perundangan sebagai tidak menolak Sultan Selangor masih boleh membubarkan DUN bagi memberi laluan kepada pilihan raya negeri diadakan semula.

Difahamkan selain mempunyai pilihan mengarahkan peletakan jawatan MB kerana hilang sokongan majoriti ahli DUN, Sultan Selangor juga boleh memanggil sidang tergempar dan mengarahkan MB menguji sokongan di DUN.

Jelas di sini biarpun PR seolah "memaksa" Sultan Selangor untuk memperkenankan Jijah Kipas sebagai MB Selangor yang baru, laluan untuk Jijah Kipas masih agak tipis...

-UnReportedNews™®

No comments:

Post a Comment

You can comment whatever you want here but UnReportedNews™® will not be responsible if in the occasion that any legal action are to be taken on the person commenting in by other parties. :)

-UnReportedNews™®

UnReportedNews™® Hot Sizzling Malaysian Counterparts List