Monday, 11 March 2013

KAMPUNG TANDUO KINI "BERSIH" DARI KUMPULAN PENGGANAS SULU

-KAMPUNG YANG DIJADIKAN KUMPULAN PENGGANAS SULU SEBAGAI "KUBU" SETELAH MENCEROBOH MASUK KE SABAH HAMPIR SEBULAN LALU KINI DISAHKAN "BERSIH"SETELAH POLIS SELESAI MEMERIKSA & MENGELEDAH KAMPUNG TERSEBUT SEMALAM PADA HARI KE TUJUH OPS DAULAT!-

Selepas seminggu Operasi Daulat, polis pada Isnin mengumumkan Kampung Tanduo, kawasan pendaratan penceroboh militan sebulan lepas, kini bersih daripada kumpulan itu.

Menurut laporan Bernama, pasukan keselamatan kini memberi tumpuan untuk membanteras penceroboh militan di kawasan Kampung Tanjung Batu dan Sungai Bilis.

Ahad lalu, seorang penceroboh ditembak mati di Kampung Tanjung Batu menjadikan jumlah pengganas militan yang mati setakat ini ialah 54 orang manakala 97 ditahan kerana disyaki terbabit dengan pengganas militan, kata Pesuruhjaya Polis Sabah Datuk Hamza Taib.

Pasukan keselamatan turut menahan 122 orang kerana berada dalam zon larangan Operasi Daulat.

Pada 8 Mac pasukan keselamatan melancarkan gerakan ofensif terhadap kumpulan penceroboh militan itu yang diikuti dengan operasi susulan dan penggeledahan bagi memburu mereka.

Bercakap pada sidang akhbar bersama Panglima Satu Divisyen Infantri Tentera Darat Mej Jen Datuk Ahmad Zaki Mokhtar di sini, Hamza berkata 22 mayat pengganas militan telah dibawa keluar dan dihantar ke hospital untuk bedah siasat.

Hamza turut membenarkan wartawan mengambil gambar mayat-mayat pengganas militan itu bagi menepis dakwaan pihak tertentu yang mempersoalkan jumlah pengganas yang terbunuh.

Ditanya mengenai laporan akhbar berbahasa Inggeris pada Isnin bahawa Azzimuddie Kiram yang mengetuai pencerobohan itu, berjaya melarikan diri dalam operasi pasukan keselamatan di Semporna, Hamza dengan tegas menolak dakwaan berkenaan.

"Kalau saya tahu dia di Semporna sudah lama saya tangkap," katanya.

Beliau turut menafikan laporan bahawa pasukan keselamatan menggunakan kekerasan terhadap masyarakat pendatang dari Sulu.

"Saya nafikan sekeras-kerasnya. Sehingga kini tiada laporan polis diterima mengenai keganasan yang dilakukan pihak keselamatan," katanya.

Beliau berkata kejadian pada Ahad yang menyebabkan seorang lelaki cedera dan seorang remaja lelaki maut berlaku hampir dengan rumah yang menjadi sasaran pasukan keselamatan.

"Orang kampung biasa semuanya telah dipindahkan," katanya.

Sejak krisis pencerobohan lapan anggota polis terkorban dalam serangan pengganas iaitu dua di Kampung Tanduo pada 1 Mac dan enam di Semporna pada 2 Mac. 

Dalam hal berkaitan,  Menteri Pertahanan Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi menafikan dakwaan bahawa rakyat Filipina di Sabah ditindas dan diserang pasukan keselamatan dalam usaha mengesan pengganas Sulu di Lahad Datu, Sabah.

"Saya tidak ada menerima sebarang laporan mengenai anggota keselamatan yang menyerang komuniti Sulu yang menetap di Lahad Datu" kata Zahd.

"Saya percaya bahawa ini adalah tuduhan tidak berasas. Jika berlaku insiden tembakan, polis dan tentera akan membuat pengumuman sepatutnya," katanya kepada pemberita selepas merasmikan majlis pecah tanah Pembinaan Kolej Kediaman (Mahallah) di tapak Mahallah Lembaga Tabung Angkatan Tentera (LTAT), Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) di Lahad Datu, Sabah.

-UnReportedNews™®


No comments:

Post a Comment

You can comment whatever you want here but UnReportedNews™® will not be responsible if in the occasion that any legal action are to be taken on the person commenting in by other parties. :)

-UnReportedNews™®

UnReportedNews™® Hot Sizzling Malaysian Counterparts List