Tuesday, 2 February 2016

PRN11 Sarawak : Harapan Aziz Jadi Calon Musnah ..


Takziah buat Abdul Aziz Isa, angan-angannya nak menjadi calon Melayu DAP pertama bertanding di Sarawak tidak menjadi apabila kerusi yang beliau idam-idamkan telah disahkan akan ditandingi PKR.

Baru-baru ini, Pengerusi PKR Sarawak Baru Bian dalam satu sidang media yang turut dihadiri Presiden PKR Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail dan Timbalannya Datuk Seri Mohamed Azmin Ali mengumumkan 22 calon yang akan bertanding di Zon Selatan pada PRN11 yang dicadangkan pada April 2016..

Calon-calon PKR terdiri daripada Francis Teron (Opar), Boniface Willie Tumek (Tasik Biru), Jajol Numan (Tanjung Datu), Nurhanim Hanna Mokhsen (Tupong) dan Mohd Salleh (Satok).

Turut disenaraikan See Chee How (Batu Lintang), Voon Shiak Ni (Batu Kitang), Athina Sim (Serumbu), Willie Mongin (Mambong), Musa Ngog (Tarat) dan Cyril Langin (Kedup).

Calon-calon lain Regional Abell (Bukit Semuja), Jamilah Baharuddin (Simunjan), Abang Zulkifli Abang Engkeh (Lingga), Nicholas Mujah (Balai Ringin) dan Norina Utot (Simanggang).

Kolien Liong pula dicalonkan di Batang Ai, Yukub Daud (Saribas), Vernon Kedit (Layar), Neol Bucking (Bukit Saban), Jemat Panjang (Kalaka) dan Ali Biju (Krian).

Pada minggu lepas, Aziz, yang juga Pembantu Khas Pengerusi DAP Sarawak Ching Chieng Jen dengan konfidennya mengumumkan beliau akan bertanding samaada di Kota Sentosa atau Batu Kitang.

Umum tahu Kota Sentosa yang disandang oleh Chong adalah kubu kuat DAP manakan Chong hendak menyerah bulat-bulat kerusi tersebut kepada Aziz, sedangkan Batu Kitang adalah kawasan DUN baharu dan kekuatan serta sokongan DAP di sana masih belum dapat dipastikan lagi.

Takkan Chong berani mengambil risiko untuk kalah pada PRN kelak? Takkan Chong nak duduk diluar sedangkan Azizi enak-enak saja duduk didalam DUN waktu persidangan DUN Sarawak kelak?

Penamaan Voon Shiak Ni sebagai calon PKR di Batu Kitang bagaikan paku terakhir menutup segala peluang bagi Aziz yang selama ini terkapai-kapai mencari kawasan untuk bertanding kerana sebelum ini beliau kelihatan "aktif berkempen" di Tupong dan Satok namun kedua-duanya telah di"cop" oleh PKR - Nurhanim Hanna Mokhsen (Tupong) dan Mohd Salleh (Satok).


Hubungan Aziz dan Voon sebenarnya tidak mesra kerana mempunyai sejarah hitam mereka sendiri dan sudah tentunya Voon tidak akan memberi sebarang muka kepada Aziz.

Aziz hampir-hampir disaman oleh Voon kerana menyelarnya (Voon) dalam status FBnya sebagai "jalang" dan perkataan kesat tidak berapa lama dulu namun difahamkan selepas Aziz memohon maaf secara terbuka maka kes tersebut dilupakan begitu saja.

Baiklah, cukup dengan sejarah silam dan lampau, kita fokus kepada masadepan pula .. setelah tidak mendapat peluang menjadi calon PRN, apakah agaknya sumbangan Aziz kepada DAP nanti? Apakah beliau rela akan terus menjadi "Maskot DAP" atau sebaliknya .. tungguuu...

-UnReportedNews™®

No comments:

Post a Comment

You can comment whatever you want here but UnReportedNews™® will not be responsible if in the occasion that any legal action are to be taken on the person commenting in by other parties. :)

-UnReportedNews™®

UnReportedNews™® Hot Sizzling Malaysian Counterparts List