Monday, 29 February 2016

PM Arah Kajian Terperinci Masalah Banjir Sarawak


Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak berkata Menteri Sumber Asli dan Alam Sekitar telah diarahkan membuat kajian terperinci berhubung masalah banjir di Sarawak.

Najib berkata Datuk Seri Dr Wan Junaidi Tuanku Jaafar selaku menteri bertanggungjawab akan membuat kajian menyeluruh mengenai masalah tersebut.

“Wan Junaidi akan mengkaji masalah perparitan termasuk kos, implikasi dan semua butiran. Kami akan melakukan apa sahaja yang perlu kita buat,” katanya kepada pemberita selepas melakukan lawatan ke Kampung Rantau Panjang, Batu Kawa dekat sini hari ini.

Turut hadir isteri perdana menteri Datin Seri Rosmah Mansor, Timbalan Ketua Menteri Sarawak Tan Sri Alfred Jabu Numpang, Menteri Perumahan Sarawak Datuk Amar Abang Johari Tun Openg dan Presiden Parti Rakyat Bersatu Sarawak (SUPP) Datuk Dr Sim Kui Hian.

Najib yang tiba kira-kira 4.30 petang, meluangkan masa hampir 30 minit meninjau Kampung Rantau Panjang yang terletak di tebingan Sungai Sarawak, dan melakukan lawatan ke Sekolah Kebangsaan (SK) Rantau Panjang.

Dalam tempoh dua bulan tahun ini, Sarawak khususnya di daerah Kuching, Serian dan Samarahan telah dilanda banjir sebanyak empat kali.

Malam tadi pada perasmian Majlis Rumah Terbuka Malaysia Tahun Baru Cina 2016 di Sibu, Ketua Menteri Sarawak Tan Sri Adenan Satem memohon bantuan daripada Najib bagi penduduk Sarawak, untuk menyelesaikan masalah perparitan yang menjadi punca banjir di negeri ini.

Sementara itu, mengulas mengenai lawatan ke SK Rantau Panjang, Najib berkata sekolah berkenaan akan dipindahkan ke lokasi yang lebih sesuai tidak lama lagi.

“SK Rantau Panjang akan dipindahkan ke lokasi baharu kerana berada di kawasan sempit dan sering dilanda banjir setiap tahun.

“Saya sudah berbincang dengan pegawai pendidikan, kita akan ambil tindakan segera dan lokasi serta tapak baharu akan dikenal pasti,” katanya.

Ditanya mengenai lawatan dua hari beliau ke Sarawak sejak semalam, Najib berkata beliau berpuas hati dengan sambutan yang diterima.

“Sepanjang lawatan, bagus…puas hati, nampak sambutan bagus, Alhamdulillah dan kita akan terus bantu bangunkan Sarawak,” katanya.

Ditanya kekerapan beliau melawat Sarawak ada kaitan dengan pilihan raya negeri yang semakin hampir, Perdana Menteri berkata: “Kita bantu Sarawak bukan kerana pilihan raya tetapi kerana kita nak Sarawak terus maju”. -TV14

-UnReportedNews™®

No comments:

Post a Comment

You can comment whatever you want here but UnReportedNews™® will not be responsible if in the occasion that any legal action are to be taken on the person commenting in by other parties. :)

-UnReportedNews™®

UnReportedNews™® Hot Sizzling Malaysian Counterparts List