Friday, 11 October 2013

MENTERI KDN TAK PERNAH SOKONG KUMPULAN KONGSI GELAP!

-SEKALI LAGI PORTAL PRO PEMBANGKANG, MALAYSIAKINI MENG"SPIN'KAN TEKS UCAPAN DS ZAHID HAMIDI YANG "BOCOR" SEWAKTU TAKLIMAT KESELAMATAN BERSAMA PEMIMPIN MASYARAKAT TIDAK LAMA DULU & MENGGAMBARKAN BELIAU MENYOKONG BEBERAPA KONGSI GELAP!-

Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Zahid Hamidi meminta wartawan yang tidak bertanggungjawab mengeluarkan kenyataannya dalam sebuah majlis tertutup di Melaka, Sabtu lalu untuk menyiarkan penuh ucapannya. 

Menurut Zahid, ucapannya jelas bahawa beliau tidak pernah menyokong kumpulan berkenaan apatah lagi bersama dengan mana-mana ahli kongsi gelap yang ada. 

Namun jelasnya lagi, disebabkan hanya separuh sahaja kenyataan daripada ucapan tersebut dikeluarkan, mesej yang sampai kepada masyarakat lari daripada maksud yang asal.  

"Saya harap wartawan yang dapat rakaman itu sebutkan semua sekali ucapan saya, bukan ambil yang sekerat saja. Saya tak pernah menjadi penyokong mana-mana kongsi gelap, saya tidak pernah," katanya.  

Majlis Taklimat Keselamatan Bersama Pemimpin Masyarakat yang diadakan pada 5 Oktober lalu bertempat di MITC Ayer Keroh mengundang kontroversi apabila teks ucapan beliau bocor dan disiarkan dalam satu portal pro-pembangkang, Malaysiakini.  

Beliau dikecam kerana dilihat cuba untuk membela kumpulan kongsi gelap yang digelarkan sebagai 'Tiga Line'.  

Dalam ucapannya di majlis tertutup itu, Zahid menyarankan agar kumpulan kongsi gelap itu untuk "menjalankan apa yang patut", namun telah dijelaskan bahawa kenyataan itu hanyalah sekadar gurauan.  

"PEKIDA ini merupakan sebuah NGO, dan 'tiga line' ini merupakan serpihan kepada PEKIDA itu. Sebagai serpihan yang tidak didaftarkan, ianya tentu satu pertubuhan yang haram, sebagaimana 48 lagi pertubuhan yang disebutkan oleh Setiausaha Kementerian Dalam Negeri. 

"Tetapi tiga lini kebanyakannya melakukan program-program kenduri-kendara atau kematian di kalangan ahli-ahli PEKIDA, atau dikalangan sedara mara mereka. 

"Saya memberikan amaran, walaupun saya tidak lazim memberikan amaran ini, kalau ada dikalangan mereka menjadi bouncer, saya sebut dalam ucapan itu, atau penarik kereta, atau melakukan perbuatan jenayah, saya akan minta polis melakukan tangkapan sama seperti ahli kongsi gelap yang lain, jelas," katanya lagi. (sumber)

-UnReportedNews™®

No comments:

Post a Comment

You can comment whatever you want here but UnReportedNews™® will not be responsible if in the occasion that any legal action are to be taken on the person commenting in by other parties. :)

-UnReportedNews™®

UnReportedNews™® Hot Sizzling Malaysian Counterparts List