Monday, 12 August 2013

DAH TAK BENDA NAK DICURIK LAGI KER?

-JATA NEGARA TU CUMA DI CAT WARNA EMAS BUKANNYA EMAS TULEN! BENGONG PUNYA PENCURI! KEKEKE!!!-

Sebelum dan selepas: Jata negara yang asal (kiri) di dinding pagar di Istana Negara lama dan bekas lambang yang rosak akibat dicuri bahagian yang dicat warna emas

Jata negara sekali lagi dicuri dari Istana Negara lama.

Objek logam yang berukuran 59 sentimeter itu telah dipasang di sepanjang dinding pagar di istana lama, yang kini merupakan Muzium Diraja, di Jalan Istana di sini.

Pada bulan Mei tahun lalu, 11 daripadanya telah dicuri.

Baru-baru ini, Dewan Perhimpunan Cina Kuala Lumpur dan Selangor mendapati terdapat lima daripada lambang itu - dipasang pada dinding berhampiran Sekolah Tinggi Kuen Cheng - di mana terdapat banyak bahagian yang rosak terutama yang dicat warna emas hilang.

Sabtu lalu, ketua pegawai eksekutif dewan perhimpunan, Tang Ah Chai, menyiarkan gambar-gambar lambang yang rosak di Facebook dan menulis: "Dari kejadian ini bahawa walaupun lambang negara pun dicuri, melihat orang ramai mengambil ringan terhadap jenayah."

Selepas istana berpindah ke bangunan baru di Jalan Duta dua tahun lalu, bangunan ini telah ditukar kepada muzium, dan dilindungi sebagai warisan negara.

Menurut Akta Warisan Kebangsaan, mereka yang didapati bersalah mencuri atau merosakkan barang-barang warisan negara boleh dikenakan hukuman penjara tidak kurang daripada lima tahun dan denda tidak melebihi RM50,000 atau kedua-duanya, jika disabitkan kesalahan. (sumber

-UnReportedNews™®

1 comment:

  1. Meriahnya Malaysia ku dengan curi, tembak, rompak, rogol, bunuh, makihamun dll......inilah barangkali demokrasi yang diinginkan oleh gerombolan pro-komunis....

    ReplyDelete

You can comment whatever you want here but UnReportedNews™® will not be responsible if in the occasion that any legal action are to be taken on the person commenting in by other parties. :)

-UnReportedNews™®

UnReportedNews™® Hot Sizzling Malaysian Counterparts List