Tuesday, 30 April 2013

PRU-13: SEMO NI FITNAH BELAKA ATAS AMBO, NAFI NIK AZIZ PADA DAKWAAN DIA MEMILIKI TANAH JUTAAN RINGGIT!

-MURSYIDUL AM PAS MALAH MEMBIDAS SEKIRANYA BENAR BELIAU YANG MEMILIKI TANAH SEPERTI YANG DIDAKWA, MEMANG SUDAH TENTU BELIAU SUMBANGKAN! TOKSE ROYAK LAGI TENTANG "AMAL-JARIAH" TOK GURU, KAWE & SELURUH RAKYAT MALAYSIA PAHE TOK GURU NI MEMANG SORE PEMURAH HATI, KALO TAK MASAKAN TANAH SELUAS 10,526 EKAR DI BUMI KELATE PUN TOK GURU "SEDEKAHKAN" PADA DUA ORE AHLI DAP TAK LAME DULU KAN? KAN? KAN? KEKEKE!!!-Mursyidul Am PAS, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat siang tadi telah menafikan dakwaan beliau memiliki 14 lot tanah seluas 1.76 hektar yang bernilai jutaan ringgit.

Nik Aziz yang dipetik mStar sebagai berkata, dakwaan terhadap beliau itu hanya bertujuan untuk mengelirukan rakyat dan mahu menjejaskan reputasi dan nama baiknya.

"Jika tanah itu betul milik saya, dah tentu saya sumbangkan. Bagaimanapun, saya hanya pemegang amanah atas tanah itu bagi pihak Perbadanan Menteri Besar Kelantan (PMBK)," katanya kepada pemberita selepas majlis pelancaran kabel optik untuk Kota Baru dan Kelantan di sini, Selasa.

Beliau berkata demikian bagi mengulas laporan media pada Selasa bahawa calon Bebas dari Parlimen Pasir Mas, Datuk Ibrahim Ali mendakwa Nik Aziz dan isterinya, Datin Tuan Sabariah Tuan Ishak memiliki 27 lot tanah di sekitar Kota Baru yang bernilai lebih RM10 juta.

Sungguh beruntungnya dua sepupu ni..Kekeke!!!
Nik Aziz didakwa memiliki 14 lot tanah di Bandar Baru Tunjong, manakala isterinya Tuan Sabariah memiliki 13 lot tanah di sekitar Kota Baru termasuk dua daripadanya dipajak kepada Petronas selama 40 tahun untuk membina stesen minyak Petronas di Pulau Melaka.

Pendedahan Ibrahim yang dibuat pada Isnin itu ekoran mendapat maklumat mengenai pemilikan tanah Nik Aziz sebulan lalu, selepas menerima satu sampul surat mengandungi senarai tanah dan salinan geran milik Menteri Besar Kelantan itu dan isterinya.

Sementara itu, Pengerusi Jawatankuasa Kerajaan Tempatan, Pelancongan dan Kebudayaan negeri, Datuk Takiyuddin Hassan yang mempertahankan Nik Aziz berhubung dakwaan itu berkata, tanah tersebut sebenarnya adalah milik PMBK selepas pembelian terus daripada orang perseorangan antara tahun 2006 dan 2007.

"Kesemua tanah tersebut berada dalam kawasan rizab Melayu dan di atas pegangan hak milik 'selama-lamanya'. Institusi PMBK tidak ditafsirkan sebagai "Melayu" menurut Enakmen Rizab Melayu Kelantan 1930.

"Bagi tujuan menjaga kepentingan PMBK dan mempercepatkan proses pindah milik, pengurusan PMBK pada 2007 membuat keputusan supaya Datuk Nik Aziz selaku Pengerusi PMBK sebagai Pemegang Amanah bagi kesemua 14 lot tanah tersebut bagi pihak PMBK.

Ibrahim Ali minta penjelasan atas pekara tersebut
"Bagi mengesahkan keputusan itu, satu Surat Ikatan Amanah bertarikh 5 November 2007 telah dibuat antara PMBK dan Datuk Nik Aziz. Surat Ikatan Amanah tersebut adalah kekal berkuatkuasa sehingga hari ini," katanya.

Dalam pada itu, Takiyuddin mencabar Ibrahim untuk membuat laporan kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) sekiranya dakwaan itu adalah benar.

"Saya cabar beliau untuk membuat laporan (SPRM) dalam tempoh 24 jam dan kita akan mengambil tindakan yang sewajarnya.

"Saya juga menasihatkan beliau untuk memeriksa semua fakta dengan betul sebelum membuat kenyataan lanjut," katanya.

-UnReportedNews™®

1 comment:

  1. apa akan jadi dgn tanah2 tu kalau n.ajis mati? bukankah keluarga si mati boleh menuntuk hak mrk sbg harta pusaka?

    ReplyDelete

You can comment whatever you want here but UnReportedNews™® will not be responsible if in the occasion that any legal action are to be taken on the person commenting in by other parties. :)

-UnReportedNews™®

UnReportedNews™® Hot Sizzling Malaysian Counterparts List