Sunday, 21 April 2013

PRU-13 SARAWAK: CALON PKR PETRA JAYA NAZIB DAH MULA "JUAL UBAT" DI SATOK!

-BAGAIKAN SEKUMPULAN "PENGHIBUR", NAZIB & RAKAN-RAKANNYA MULA MEMBUAT "PERSEMBAHAN" MEREKA, MENGHIBURKAN WARGA-WARGA BANDARAYA KUCHING DI SINI PADA MALAM MINGGU LEPAS DIMANA SEORANG DEMI SEORANG DARI KUMPULAN TERSEBUT NAIK KE PENTAS PERSIS "BADUT" & MEMBANGKIT "ISU-ISU" YANG KONONNYA DIDAKWA MEREKA ADALAH "KESALAHAN KERAJAAN BN" & JIKA MEMILIH PAKATAN, "MASALAH-MASALAH" AKAN HILANG SERTAMERTA! JENAKALAH! KEKEKE!!!-

Aduh! Baru kempen PRU-13 "round pertama" lagi, calon PKR iaitu Ketua AMK Sarawak Ahmad Nazib Johari dan rakan-rakannya yang telah membuat "persembahan" mereka bertempat disebuah tempat makan berdekatan dengan Satok di sini telah meng"kantoi"kan diri mereka sendiri dengan pemilihan "isu-isu" yang dianggap amat tidak relevan dan langsung "tk boleh dipakai" pada malam Sabtu lepas.

Cubalah pembaca-pembaca bayangkan, Nazib, seorang peguam yang berpengkalan di Kuala Lumpur sanggup menyeru rakyat Sarawak, khususnya pengundi-pengundi di kawasan Parlimen Petra Jaya supaya menipu diri mereka sendiri sewaktu mengundi nanti? 

"Jangan ditipu lagi oleh BN dan ubahlah cara minda rakyat berfikir agar keadaan berubah," kata Nazib sambil menyeru kepada semua penduduk yang menghadiri ceramah tersebut yang dianggar berjumlah seramai beberapa ratus orang saja agar mengundi beliau sebagai wakil mereka Parlimen selepas PRU-13 nanti.

Mungkin kerana sudah terlalu lama "bertapa" bertahun-tahun di Kuala Lumpur telah membuat Nazib sanggup membuat saranan agar semua pakcik-pakcik, makcik-makcik, abang-abang, kakak-kakak serta adik-adik yang semuanya seNEGERI dengannya untuk membutakan mata, memekakkan telinga serta menipu naluri hati ketika membuang undi pada hari pengundi pada 5hb Mei yang akan datang nanti!

Pertembungan dua ketua pemuda -(kanan) Nazib dan Datuk Haji Fadillah
Nazib, dengan secara tidak langsung sebenarnya telah meminta agar pengundi-pengundi supaya tidak mengendahkan segala pembangunan, kemudahan, bantuan atau apa-apa saja program-program yang telah atau sedang di bawa oleh kerajaan BN Sarawak selama ini tapi hakikatnya, ianya pasti tidak akan berlaku kerana kematangan dan kebijaksanaan yang dimiliki oleh pengundi-pengundi Sarawak yang dapat membezakan yang mana kebenaran ataupun bida'ah tambahan adat budaya kaum-kaum di Sarawak yang sentiasa berpegang kepada amalan, "Orang berbudi kita berbahasa, Orang memberi kita merasa", masakan ada Nenek atau Atuk yang begitu hipokrit atau "munafiq" sanggup membohongi dirinya sendiri yang kerajaan BN selama ini tidak ada membawa pembangunan atau perubahan di Sarawak!

Penulis sebenarnya agak tidak memahami dakwaan Nazib terutamanya mengenai saranan kepada pengundi-pengundinya agar berhati-hati akan "penipuan BN" terutamanya pada hari membuang mengundi nanti kerana ianya memang mustahil buat petugas-petugas BN mahupun PM Najib atau CM Taib sekalipun untuk menghampiri kotak pengundi dan membisik ke telinga pengundi agar memangkah logo BN di kertas undi mereka!

Walaupun begitu, penulis harus memberi kredit kepada Nazib akan satu kebenaran yang beliau bangkit dalam intipati ceramahnya pada malam itu iaitu "keinginannya" yang diibaratkan "begitu berkobar-kobar" menjadi atau merasa status seorang Ahli Parlimen atau "YB" baik pada peringkat DUN dan Parlimen. 

Nurhanim nyata keciwa bila Nazib yang terpilih ditenangkan Timbalannya, Voon Shiak Ni
"Kesungguhan" dan nawaitu Nazib untuk menjadi seorang YB patut juga dipuji kerana beliau tidak berputus asa walaupun tewas setelah bertanding DUN Satok pada GE12 dalam tahun 2010 di tangan Menteri Perlancungan dan Perumahan Sarawak kini iaitu Datuk Amar Abang Haji Zohari Tun Abang Haji Openg ditunjukkan dengan penolakkan pencalonan Ketua Wanita PKR Sarawak Norhanim Mokhsen yang pada awal-awal lagi diwar-warkan akan bertanding di Parlimen Petra Jaya setelah namanya dihantar ke PKR Pusat dengan sokongan Ketua Wanita PKR yang juga Ahli Parlimen Zuraida Kamaruddin namun mungkin "nasib" menyebelahi Nazib akhirnya terpilih menjadi calon PKR di Petra Jaya. mmm..

Nazib akan menentang penyandang kerusi Parlimen Petra Jaya iaitu Timbalan Menteri Sains, Teknologi dan Innovatif Datuk Haji Fadillah Yusuf yang juga merupakan Ketua Pemuda PBB dan Pemuda BN Negeri yang pada PRU-12 dalam tahun 2008 setelah mengalahkan calon PKR Mohamad Jolhi dengan majoriti besar sebanyak 14,397 undi.

-UnReportedNews™®

No comments:

Post a Comment

You can comment whatever you want here but UnReportedNews™® will not be responsible if in the occasion that any legal action are to be taken on the person commenting in by other parties. :)

-UnReportedNews™®

UnReportedNews™® Hot Sizzling Malaysian Counterparts List