Tuesday, 7 August 2012

DANA USD $3 BILLION DARI TURKI KEPADA PKR?

-DANA TERSEBUT KONONNYA DIKATAKAN AKAN DIGUNAKAN UNTUK MEMBANTU PKR “MENAWAN” PUTRAJAYA DALAM PRU KE-13 KLAK & IANYA JUGA DIKATAKAN AKAN DISALURKAN MENERUSI AKAUN NGO NOW YANG DI TUBUH OLEH RAFIZI .. DAHSYAT JUGAK PUAK-PUAK NI YE, MAIN BILLION-BILLION, JANGAN JE DOSA MENGFITNAH MASUK BILLION-BILLION DAH .. KEKEKE!-

Untuk seorang yang baru sahaja dituduh di mahkamah dalam isu BAFIA, nampaknya Rafizi memang tak pandai duduk diam. Secara bersahaja, Rafizi menubuhkan sebuah lagi NGO baru yang dikatakan bakal menjadi tapak perjuangan Rafizi di dalam PKR.

Kita semua tahu, nasib politik Rafizi di dalam parti tidaklah begitu bagus... Bertanding (cuba untuk bertanding) dan kemudiannya tarik diri. Shamsul Iskandar pun tak mampu Rafizi tewaskan, kerana Sam adalah ‘adik angkat’ kepada Azmin.

NOW – memang ditubuhkan, selari dengan tarikh pilihanraya yang semakin hampir...!
Semua orang dalam PKR tahu, mereka sedang menantikan DANA besar dari Turki yang dikatakan akan tiba ke pantai Malaysia dalam banyak cara dan kaedah.

Semuanya memerlukan transaksi yang sahih dan bernas. Makanya, memang menjadi tanggungjawab besar PKR, untuk memastikan DANA besar ini sampai dalam keadaan yang selamat.

Syarat Turki (Erdogan) mudah sahaja. Semuanya mesti dilakukan secara sah. Zaman untuk memberi dana secara songlap dan gelap dah berlalu. Kalau ada pun, ianya dari sumber yang lain – dan bukan dari Turki.

Memang ada platform lain yang boleh digunapakai: akaun SUARAM, akaun Malaysiakini, akaun parti.

Tetapi tapi bagi pastikan kawalan penuh kepada wang Turki, NOW ditubuhkan.

Signatories – Anwar, Azizah dan seorang akauntan lain. Orang lain jangan ganggu. Azmin juga tak terlibat.

Agenda NOW adalah seperti berikut:-

Berfungsi sebagai badan pemantau yang menilai secara berkala prestasi urustadbir, tata kelola (governance) dan ketelusan kerajaan dan agensinya (termasuk syarikat berkaitan kerajaan);

Berfungsi untuk mendedahkan skandal-skandal besar yang cuba dilindungi oleh mana-mana badan yang berkepentingan awam;

Melindungi dan menjaga kebajikan pemberi maklumat melalui Dana Perlindungan Pemberi Maklumat (Whistleblower Protection Fund) yang menanggung kos guaman, kos hilang sara diri dan lain-lain;

Menjalankan program kesedaran untuk menggalakkan lebih ramai pemberi maklumat tampil ke hadapan; dan

Melatih lebih ramai aktivis yang berkemahiran menganalisa skandal dan melakukan pendedahan.

Mewahlah si Rafizi lepas ni layan dana Turki!

Sumber: Blog Gelagat Anwar

-UnReportedNews™®1 comment:

  1. patut le ade seor hantu raya, beluum apa2 lgi dah lari ke kedutaan TURKI. Didoakan semoga mampus cepat dan diberikan siksaan kubur terbaikkkkk punya...

    ReplyDelete

You can comment whatever you want here but UnReportedNews™® will not be responsible if in the occasion that any legal action are to be taken on the person commenting in by other parties. :)

-UnReportedNews™®

UnReportedNews™® Hot Sizzling Malaysian Counterparts List