Wednesday, 29 August 2012

PBB TETAP UNGGUL DALAM BN

-PBB AKAN TERUS MENYOKONG PERDANA MENTERI DATO' SERI NAJIB TUN RAZAK UNTUK MENGEKALKAN KERAJAAN BN KHUSUSNYA DALAM MEMPERTAHANKAN SEMUA KERUSI PBB DALAM PILIHANRAYA UMUM YANG KE-13 YANG AKAN DATANG-

Semangat yang perpaduan yang utuh di amalkan dalam Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB) adalah tonggak utama kekuatan PBB untuk menjadi parti yang menjadi tonggak Barisan Nasional (BN) bukan sahaja di Sarawak tetapi di Malaysia amnya.

Ketua Menteri Pehin Sri Haji Abdul Taib Mahmud berkata bahawa perpaduan yang kukuh tesebut bukan sahaja telah diamalkan dan dikekalkan sejak PBB ditubuhkan dan telah menjadi satu budaya dalam PBB sendiri, melalui prinsip perkongsian, saling memahami dan pemahaman politik perpaduan di kalangan masyarakat berbilang kaum.

"Budaya ini telah menjadi satu konsep dan tradisi dalam PBB telah menjadikan kita berbeza dari komponen parti BN lain, ditambah oleh keikhlasan PBB dalam membangunkan dan mengubah Negeri, menyampaikan semua keperluan dan pembangunan untuk rakyat."

Taib yang juga Pengerusi PBB berkata demikian dalam ucapannya di Ramah Tamah Harai raya Aidil-Fitri Zon yang telah diadakan di salah satu hotel terkemuka di bandaraya Kuching di sini malam tadi.

"Orang lain kadang-kadang cenderung untuk bertanya mengapa PBB seolah-olah berbeza lain (parti) dan saya percaya apa yang dibuat PBB seolah-olah tidak sama seperti parti-parti lain sebagai PBB telah mengamalkan tradisi lama ini yang saya sebutkan tadi di samping itu, pemimpin-pemimpin yang berpengalaman dan keikhlasan untuk membantu rakyat. "

"Ini telah membolehkan PBB untuk melalui untuk apa jua keadaan dan rintangan, debgan memenagi semua kerusi yang dipertandingkan dalam Pilihan Raya Negeri yang lepas walaupun terdapat rakan kita yang mengelami krisis dan terus menjadi kuasa utama dalam Barisan Nasional (BN) Sarawak dan juga di peringkat Persekutuan."

Ketua Menteri Sarawak juga mengingatkan semua ahli-ahli PBB untuk meneruskan pengamalan tradisi politik perpaduan dan politik pembangunan untuk mengukuhkan PBB ke tahap yang lebih tinggi agar menarik lebih ramai orang untuk mempercayai ke PBB dan dasar-dasarnya.

"PBB akan terus menyokong Perdana Menteri Dato 'Seri Najib Tun Razak untuk mengekalkan kerajaan BN khususnya dalam mempertahankan semua kerusi PBB dalam Pilihanraya Umum ke-13 yang akan datang."

"Seperti yang saya katakan banyak kali, saya bukanlah hanya Ketua Menteri untuk orang Melayu atau Melanau sahaja tetapi untuk semua kaum di Sarawak dan saya maksudkan ini, oleh itu, kita mesti terus untuk menguruskan doktrin kita; masyarakat berbilang kaum, menjalankan dan mengekalkan pemahaman perpaduan. "

Terdahulu, pengerusi jawatankuasa penganjur Ramah Tamah Hari Raya Aidil-Fitri PBB Zon Kuching Datuk Dr Haji Wan Tuanku Jaafar Junaidi yang juga Timbalan Speaker Parlimen dan Ahli Parlimen Santubong dalam ucapan aluannya berikrar memberi sokongan penuh kepada Ketua Menteri.

"Di bawah kepimpinan Pehin Sri, PBB dan BN Sarawak secara umum akan terus menjadi" kubu kuat BN "dan memainkan peranan utama dalam BN dan Malaysia," kata Junaidi.

Menteri Perumahan dan Pelancongan Datuk Abang Haji Johari Tun Abang Haji Openg yang juga penasihat kepada jawatankuasa penganjur Ramah Tamah Hari Raya Aidil-Fitri PBB Zon Kuching juga memberi jaminan bahawa BN akan mempertahankan kedua-dua Parlimen di Kuching; Santubong dan Petra Jaya.

"Kami akan bekerja keras dan bersama-sama untuk memastikan bahawa majoriti dalam Pilihanraya Umum ke-13 seterusnya akan datang akan lebih baik bahawa majoriti bahawa kita mencapai Pilihanraya Negeri yang lepas," tambah Johari.

Lebih daripada 2,000 anggota PBB menghadiri acara tersebut dan antara tetamu kehormat yang hadir ialah Speaker DUN Sarawak Datuk Amar Mohamad Asfia Awang Nassar, Timbalan Ketua Wanita PBB Datuk Hajah Fatimah Abdullah yang juga Menteri Kebajikan, Wanita dan Pembangunan Keluarga, Menteri dengan Tugas-tugas Khas Ketua Pejabat Menteri Datuk Amar Tan Sri Haji Adenan Haji Satem yang juga Maklumat Ketua PBB, Menteri Perancangan Sumber dan Alam Sekitar II dan naib pengerusi PBB kanan Datuk Amar Awang Tengah Ali dan lain-lain.

-UnReportedNews™®


Tuesday, 28 August 2012

85 PERATUS JANJI PEMBANGKANG BELUM DITEPATI!

-RAKYAT DI NEGERI-NEGERI DIBAWAH PEMERINTAHAN PEMBANGKANG NYATA SUDAH MUAK DENGAN "JANJI-JANJI YANG TAK DI TEPATI" .. PADANLAH PEMBANGKANG "ALERGIC" SANGAT DENGAN TEMA KEMERDEKAAN TAHUN NI IAITU "JANJI DI TEPATI", RASA SALAH KOT? .. KEKEKE!-

Pakatan pembangkang gagal menunaikan lebih daripada 85 peratus janji kepada rakyat yang 'ditabur' mereka dalam manifesto Pilihan Raya Umum Ke-12. Naib Presiden UMNO, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi berkata, berdasarkan kajian yang dibuat,kerajaan negeri di bawah kepimpinan pakatan pembangkang hanya berjaya menunaikan tidak lebih 15 peratus daripada keseluruhan janji yang dibuat.

"Mereka sudah diberi peluang untuk memerintah negeri tetapi tidak dapat melaksanakannya, macam mana kononnya mereka mahu diberi peluang menuju ke Putrajaya?" katanya pada sidang akhbar selepas merasmikan Persidangan Perwakilan UMNO Pulai di Kompleks Tan Sri Mohamed Rahmat di sini hari ini.

Turut hadir Ketua UMNO Bahagian Pulai, Datuk Nur Jazlan Mohamed dan Timbalan Ketua UMNO Bahagian Terbau, Datuk Abdul Halim Suleiman. Ahmad Zahid yang juga Menteri Pertahanan berkata, kerajaan di bawah kepimpinan Barisan Nasional (BN) sehingga kini sudah berjaya menunaikan lebih daripada 87 peratus janji yang dibuat sejak pilihanraya umum pertama 1959 ketika di bawah Parti Perikatan. Beliau mengakui terdapat kelemahan sebanyak 13 peratus dalam menunaikan janji yang dibuat dan tidak mustahil pekara itu akan dibawa ke Pilihan Raya Umum Ke 13 tidak lama lagi dan meminta rakyat menilai sendiri serta menolak parti yang disifatkan sebagai pembohong kerana tidak menunaikan manifesto pilihan raya. Katanya, kerjasama tiga parti dalam pakatan pembangkang adalah ibarat perkahwinan mutaah yang bersifat sementara kerana mereka hanya memerlukan satu sama lain pada waktu pilihanraya dan hubungan tersebut tidak bertahan lama disebabkan agenda masing-masing yang berbeza.

"Kita lihat seperti mana yang berlaku di Pulau Pinang, DAP cuba menguasai lebih daripada dua pertiga kerusi di sana selain mahu menjadi parti tunggal di negeri itu. Adalah lebih baik PKR dan PAS meninggalkan DAP dan menjadi entiti berasingan kerana mereka tidak jujur dalam menterjemahkan kesepakatan yang terjalin dan kaedah yang sama juga akan dilakukan jika mereka menguasai Putrajaya," Katanya lagi.

Sumber: Utusan Malaysia

-UnReportedNews™®


Sunday, 26 August 2012

KUCHING MP CHONG ADVICED NOT TO BE IGNORANT

KARIM
Bandar Kuching MP’s sweeping statement on the Prime Minister’s transformation programmes has drawn brickbats from BN leaders.

Asajaya assemblyman Abdul Karim Rahman Hamzah said it was unfair for Chong Chieng Jen to criticise just for the sake of criticising.

He described Chong Chieng Jen’s politics as that of purely ‘langau politics’ since he could only see the negative side of politics and not its positive side.

“Chong must learn to appreciate and give credit when it is due and criticise when the need to criticise arises. It is not right to ‘hantam’ and criticise the government just for the sake of critising without realising what he is saying is not the truth but a mere sweeping statement not supported by facts and figures.

“It is unfortunate that he chooses to discredit the PM’s transformation programmes as mere public relations exercise,” Abdul Karim, who is Assistant Minister of Youth Development, said to The Borneo Post through an SMS yesterday.

Karim was asked to respond to Chong’s statement that the Prime Minister’s transformation programmes these past three years as nothing more than a public relations exercise.

CHONG
At the press conference in Kuching on Thursday, Chong was quoted by the media as saying one of the most obvious failures was its effort to reduce crime index which is part of the National Key Result Areas (NKRA).

Reacting to this, Abdul Karim was puzzled as to how Chong could be ignorant of things happening around him.

“Chong must be so blind and ignorant of what is happening and he could not see the vast development all over the country.

“Instead, he could only see the negative side of this. His politics is purely ‘langau politics’, that is, he can only see the negative side of politics and not its positive side,” he said.

Tarat assemblyman Datuk Roland Sagah Wee Inn when contacted described Chong’s statement as a cheap publicity to leverage his political mileage.

“There is nothing there but cheap publicity. People know and are appreciative of the Prime Minister’s transformation programmes which have benefitted them,” said
Sagah, who is also the state Legislative assembly (DUN) deputy speaker.

Source: The Borneo Post

-UnReportedNews™®


Saturday, 25 August 2012

BUNUH WARGA SARAWAK?

-ADA PIHAK YANG TIDAK BERTANGGUNGJAWAB MEMBUKA AKAUN FACEBOOK DENGAN NAMA "BUNUH WARGA SARAWAK KAT SEMENANJUNG" .. NYATA SATU NIAT BURUK UNTUK MEMPROVOKASIKAN KEDUA PIHAK BERKENAAN .. JANGAN MUDAH TERPEDAYA .. KEPADA SI PEMEGANG AKAUN TERSEBUT – MUKA KO DIAT DOLOK!! KEKEKE-

Aduh-aduh-aduh .. walaupun belum puas bercuti berhari raya selama seminggu (dari menulis di blog maupun di suratkhabar seperti yang di rancangkan), aku terpaksa mengingkari niat tersebut selepas membaca satu posting yang di “tag” kepadaku. Terimakasih kepada sahabat yang mengambil berat dan meng“tag”kan aku dengan posting tersebut.

Bagi aku, niat orang yang membuka akaun tersebut hanya satu dan tiada niat yang lain iaitu “jahat”!, dan dia cuba memprovokasikan kedua belah pihak- baik warga Sarawak mahupun warga Semenanjung, yakni rakyat Malaysia!

Biarpun apa motif yang terselindung dengan membuka akaun tersebut, baik untuk politik atau pun niat yang lain, aku, yang mewakili jutaan rakyat Malaysia yang lain yang cintakan kedamaian dan harmoni di antara Sarawak dan Semenanjung mengecam perbuatan mereka! Usah bermain dengan api!!

Satu laporan polis mengenai “Akaun Facebook” initelah di buat orang seorang warga Sarawak yang tinggal di Selangor semalam kerana bimbangkan keselamatan. Bagi aku, biarkan saja, semakin di layan manusia yang seakan tiada kerja ini semakin syok sendiri kerana di beri perhatian.

So, kepada kedua pihak berkenaan, jangan mudah di provokasi oleh manusia/haiwan/jin yang berniat jahat macam tu. Fikir secara rasional. Salam & Selamat Hari Raya.

PS: Aku mengaji lebih 10 tahun di Semenanjung tak ada pun masaalah, tambahan lagi adik ipar aku orang Semenanjung. Pada pandangan aku Sarawak kah, Sabah kah mahu pun Semenanjung sama saja, semuanya 1Malaysia, yang pentingnya, di mana bumi di pijak di situ langit di junjung.

*Muka ko diat (Tengok muka engkau lah)

-UnReportedNews™®Saturday, 18 August 2012

SELAMAT HARI RAYA AIDIL-FITRI 2012

-SELAMAT HARI RAYA AIDIL-FITRI 2012-

Selamat Hari Raya Aidil-Fitri 2012
Maaf Zahir & Batin

Ikhlas Dari, 
Pusat Khidmat Parliament Santubong
&
Admin UnReportedNews™®


-UnReportedNews™®

Friday, 17 August 2012

PARLIAMENT SANTUBONG'S ALLOCATION AMONG THE HIGHEST IN MALAYSIA

-FOR 2012 ALONE, JUNAIDI HAD SUCCEEDED IN BRINGING AN OVERALL TOTAL OF RM18 MILLION FOR MORE THAN 100 PROJECTS IN SANTUBONG, A TREMENDOUS ACHIEVEMENT INDEED-
FOR GOOD CAUSE Junaidi (centre) handing a cheque to one of the recipients looked on by Feona (on his right), Rashidi (his left) and dignitaries at the ceremony yesterday
The total development projects in Santubong Parliamentary constituency which are considered having “minor set-backs” which is less than 30 per cent of the overall 100 over varieties of projects.

Member of Parliament for Santubong Datuk Dr Haji Wan Junaidi Tuanku Jaafar said that a majority of these so-call “set-backed” projects has been identified caused by the contractors whom failed to meet the dateline to commence their work at the site due to various reasons.

“Although, some of the projects had been tenderized to commence the work since June this year, some of the sites had not been touched” at all,” said Junaidi adding that the usual reason for not meeting the commencing date are financial, manpower and others.

“To tell you tell you frankly, all the hard work and initiative dedicated by any Member of Parliament to allocate the funding for any development projects in his or her area will literally go into the drain as the funding would be given back to the federal should the project failed to start.”

He explained although most of the set-backed projects were below RM300,000.00, it is still a waste as it will benefit many of the people in the area where the projects were supposed to be erected.

Junaidi, who is also Deputy Speaker of Parliament disclosed to UnReportedNews™® that for this year alone (2012), he had managed to “milk-up” nearly RM18 million worth development projects he had mentioned earlier.

Accompanied by his wife Datin Hajah Feona Sim Abdullah, Junaidi was met after attending the presenting ceremony of the “Touch-Point Cheques and Emergency Allocations” in conjunction with the breaking and fast session for his Parliamentary constituency held at a hotel near the city here on Wednesday evening.

“To ensure the contractors will work up to schedule, the community nearby, especially community leaders, village heads, grass root leader and those concerned to have the initiative of being pro-active by continue to monitor the projects.”

Pointing out that, government department and agencies such as the Public Work Department (JK) and others are doing all they can to monitor the situation however, it is quite impossible to monitor all and might had overlooked some of the cases.

“For even more effectiveness, any of those he mentioned earlier that could lend a hand to the government, if possible please report in writing for future references relating to the matter.”

The total amount of the cheque presentation were RM396,500.00; maintaining basic facilities for four respective villages (RM100,000.00), 14-Emergency Allocation recipients (RM23,200.00) and 53-Special Touch-Point Allocation recipients (RM246,300.00).

Also present were Santubong Pemanca Rashidi Junai, Pantai Damai PBB Woman Chief Aminah Fatimah Junaidi, Demak Laut PBB Woman Chief Rokiah Temben, JKR Southern Regional Officer Abdul Kamal Mohammad and other distinguished guests.

-UnReportedNews™®


Thursday, 16 August 2012

PKR SARAWAK KEHABISAN MODAL-JALANRAYA KUCHING-MIRI PULA DIJADIKAN ISU

-SATU LAGI ISU HAPRAK & TAK RELEVAN DIPERTENGAHKAN KETUA AMK SARAWAK AHMAD NAZIB DI SATOK BARU-BARU INI .. (BUKAN MENGATA, TAPI REALITI) CUBA BANDING KELANTAN (PAS) & SARAWAK (BN)? KESELURUHAN JALANRAYA DISARAWAK JIKA DIGABUNGKAN BOLEH “MENGELILINGI” KELANTAN BEBERAPA KALI, KAN? KEKEKE-
Jarak dari Bandaraya Kuching ke bandar Miri adalah 795 km ataupun lebih kurang 11 1/2 jam perjalanan darat
Nazib agaknya tak buat kajian menyeluruh
Disebabkan tiada lagi modal isu yang hendak diutarakan pemimpin Pakatan Pembangkang, Ahmad Nazib telah memainkan isu jalan raya di Sarawak. Secara terus, Ahmad Nazib mempersoalkan bentuk dan keadaan jalan raya di Sarawak khususnya dari Kuching hingga Miri.

Agaknya sebagai seorang peguam, beliau hanya melihat dari segi dokumentasi dan atas kertas tanpa melaluinya sendiri.

Umum mengetahui bahawa bentuk muka bumi Sarawak tidak sama seperti di Semenanjung Malaysia yang mana Sarawak mempunyai banyak sungai dan tanahnya yang lembut. Ini menyukarkan pembinaan jalan raya yang baik kerana memerlukan kos yang tinggi. Sewajarnya kos ini boleh digunakan juga untuk mempertingkatkan pembangunan di kawasan lain yang dirasakan perlu disegerakan.

Highway Utara-Selatan yang ada di Semenanjung Malaysia dibina oleh syarikat swasta dengan kos yang banyak. Melihat kepada faktor tanah, ternyata di Semenanjung Malaysia itu mempunyai banyak banjaran ini membuatkan tanahnya kuat.

Di Sarawak, selain tanahnya lembut, beberapa faktor lain menyebabkan keadaan jalan raya yang kurang baik seperti bergunung-ganang, lori balak dan sebagainya. Apakah jika Pakatan Pembangkang memerintah Sarawak, mereka akan membuat jalan raya dari Kuching hingga ke Miri seperti Hinghway Utara Selatan?

Apa Baru Bian dah capai di kawasannya?

Adalah lebih baik Baru Bian dan Ali Biju yang menang di DUN Ba’kelalan dan DUN Krian membaiki jalan raya di kawasan itu menjadi seperti Highway. Jika kedua-dua kawasan itu sudah mempunyai Highway, baharulah boleh bercakap mengenai Jalan Kuching-Miri.

Sumber: Wira Kenyalang

PS: Setau aku, salah satu daripada aspek dalam konsep yang di ambilkira dalan sesuatu projek pembangunan Negara ini adalah kepentingan serta keperluan masyarakat maka memadailah dengan jalanraya double-carriage Pan-Borneo yang wujud sekarang. Pembinaan jalanraya bertahap highway (empat lorong/dua lorong satu arah) adalah satu pembaziran jika jalanraya sekarang masih boleh menampung kuantiti penggunanya. Sememangnya pembangkang memang menyedari akan realiti ini namun seakan buat-buat tidak tahu dan sengaja menimbulkan isu yang nyata tak relevan.

-UnReportedNews™®Wednesday, 15 August 2012

PAKATAN CAKAP TAK SERUPA BIKIN!

-SALAH SEORANG DARI PENCERAMAH YANG “BERAKSI”  JELAJAH MERDEKA RAKYAT PKR DI LORONG BELAKANG SATOK AHMAD NAZIB KETUA AMK SARAWAK MUNGKIN TAK BUAT "HOMEWORK" MUNGKIN "GAHIRAH" MELIHAT BANG ANU KOT, TU LAH DIA MEMBUTA TULI .. KEKEKE-

Isu Ketua Menteri Sarawak Pehin Sri Haji Abdul Taib Mahmud memerintah terlalu lama, lagi sekali aku katakan, suka hati kerajaan memerintahlah! Ko belajar tinggi-tinggi, ko tak faham erti dan procedure demokrasi ker?  

Dalam PBB Sarawak, sekurangnya kedudukan presiden (ketua menteri) ada di buka sekiranya ada pencabar namun bagi kedudukan Al-Juburi-pujaan Nazib dan sekalian “zombie-zombie” PKR dalam entiti PKR sendiri tidak dapat di pertikaikan .. hei, mengata orang awak yang lebih!!

Dengan menganggap rakyat Sarawak ‘tidak ada maklumat’, Ahmad Nazib sewenang-wenangnya memainkan isu kepimpinan lama Ketua Menteri Sarawak. Bagi kebanyakan rakyat Sarawak, kepimpinan Pehin Sri Taib Mahmud dalam mentadbir Sarawak dilihat dalam bentuk positif yang kini sedang membawa pembangunan kepada rakyatnya.

Jika dilihat selepas merdeka, Sarawak yang merdeka menerusi penyertaan dalam Malaysia pada 16 September 1963 hingga kini telah menampakkan kejayaan dan pembangunan yang pesat. Mengambilalih pemerintahan daripada Tun Abdul Rahman, Pehin Sri Taib yang berpegang kepada tema politik pembangunan telah berjaya mengubah landskap Sarawak menjadi sebuah negara maju menjelang tahun 2030.

Atas kepimpinan Pehin Sri yang memimpin Sarawak yang mempunyai sebanyak 48 suku kaum telah berjaya membawa pemimpin PKR seperti Baru Bian, Nurhanim Mokhsen, Baharuddin Mokhsen dan juga Ahmad Nazib sendiri untuk belajar dan mengecapi keamanan sejahtera.

Apakah seorang peguambela seperti Ahmad Nazib ini hanya melihat satu sudut sahaja hingga menidakkan sudut yang lain? Jika benar, sememangnya Ahmad Nazib ini seorang peguam yang lemah.

Tidakkah Ahmad Nazib melihat kepimpinan Nik Aziz? Karpal Singh? Mahupun Lim Kit Siang dalam konteks politik Malaysia. Mereka ini juga pemimpin yang lama dan memegang jawatan yang penting dalam parti dan sudah kenal sepak terajang dalam politik di Malaysia. Kenapa tidak mempersoalkan kepimpinan mereka? Apakah disebabkan mereka ini sama aliran politik maka ia diketepikan!

Nik Aziz umpamanya yang sudah berada dalam PAS lebih 3 dekad dan kini dianggap sebagai ‘hero’ PAS merupakan seorang pemimpin yang cukup lama dalam politik. Dilantik sebagai Menteri Besar Kelantan dan memegang jawatan Mursyidul Am PAS yang mana kuasanya melebihi kuasa Presiden PAS sendiri.

Begitu juga dengan Lim Kit Siang yang sudah terlibat dalam DAP dan merupakan orang yang bertanggungjawab dalam mengasaskan DAP di Malaysia menerusi ‘abang’nya PAP di Singapura. Ini termasuk juga Karpal Singh yang terlibat dalam DAP pada ketika normalnya (belum berkerusi roda) hinggalah kini berkerusi roda masih juga terlibat dalam DAP dan memegang jawatan penting.

Ahmad Nazib harus belajar daripada kesilapan dan melihat kepada intipati dan gaya ceramahnya di pentas Jelajah Merdeka Rakyat PKR, masih banyak lagi yang perlu dipelajari oleh peguam yang lemah itu. Ini kerana banyak hujahnya itu sebenarnya memerangkap diri dan Pakatan Pembangkang hingga menyebabkan Anwar Ibrahim yang hadir pada malam itu terus pulang ke hotel apabila melihat kualiti penceramah atau pembahas daripada Pakatan Pembangkang Sarawak sangat mendukacitakan.

PS: Sorry, aku baru baik demam panjang ni so aku tak dapat nak huraikan dengan kemas lagi .. btw terimakasih kat member seodeng aku- Wira Kenyalang dengan info-info ni, you’re the best!!

-UnReportedNews™®PKR SARAWAK BENGAP!

-DALAM RAMAI-RAMAI PENCERAMAH YANG “BERAKSI” PADA MALAM CERAMAH JELAJAH MERDEKA RAKYAT PKR DI LORONG BELAKANG SATOK TU AKU PILIH DULU SI AHMAD NAZIB KETUA AMK SARAWAK SEBAB ISU-ISU YANG DIA BAWA SEMUANYA TAHAP BODOH MEMBUTA TULI .. KEKEKE-


Isu tema sambutan kemerdekaan tahun ni “Janji Ditepati”, bagi aku, suka hati kerajaan memerintah nak pilih tema ker, apa ker, yang korang sibuk-sibuk nak mempolitikkan isu ini buat apa?

PKR ini memang pelik (ganjil) lah .. sukahati kerajaan memerintah nak memberi tema apa-apa pun .. baik korang nasihat yang geng korang (si meroyan bekas menteri besar Perak) menghina Jalur Gemilang!!

Isu Ketua Menteri Sarawak Pehin Sri Haji Abdul Taib Mahmud memerintah terlalu lama, lagi sekali aku katakan, suka hati kerajaan memerintahlah! Ko belajar tinggi-tinggi, ko tak faham erti dan procedure demokrasi ker?  

Dalam PBB Sarawak, sekurangnya kedudukan presiden (ketua menteri) ada di buka sekiranya ada pencabar namun bagi kedudukan Al-Juburi-pujaan Nazib dan sekalian “zombie-zombie” PKR dalam entiti PKR sendiri tidak dapat di pertikaikan .. hei, mengata orang awak yang lebih!!

Isu ketiga yang di bangkitkan adalah kononnya isu politik Sarawak ini kotor, hello Nazib, awak dok di bahagian mana kat Sarawak ni? Politik paling kotor sekali adalah mainan Al-Juburi-Scorpene, Althantuya dan banyak lagi fitnah-fitnah yang karut marut semuanya dating daripada PKR yang berpaksi di Semenanjung Malaysia .. ada juak orang Sarawak paloi macam tok!

PS: Sorry, aku baru baik demam panjang ni so aku tak dapat nak huraikan dengan kemas lagi .. btw terimakasih kat member sekodeng aku-Wira Kenyalang dengan info-info ni, you’re the best!!

-UnReportedNews™®AWAS! SERANGAN GANG DESPERADO

KUCHING, SARAWAK PADA DUA MALAM LEPAS DI GEGARKAN DENGAN LAUNGAN REFORMASI .. BIARPUN LAJIM & WILFRED TIDAK MENYERTAI PKR, BANG ANU SUDI BERKOMPROMI WALAU DENGAN IBLIS ATAU SYAITAN SEKALI PUN ASAL MELAWAN BN .. BAK KATA DIER, LAWAN TETAP LAWAN! KEKEKE-

Satu persamaan yang nyata yang terdapat dalam kumpulan kecil pembangkang; Anwar Ibrahim, Sheikh Kadir Fadzil, Lajim Ukim dan Wifred Bumburing-mereka ini semuanya orang-orang yang “kecewa’ yang tiada tempat dalam pesada kerajaan.

Kekecewaan mereka boleh dikatakan sama dengan perasaan kecewa lebih kurang 300 penyokong tegar yang sangup mengharungi bau busuk selama berjam-jam di belakang sebuah lorong di Satok di mana ceramah tersebut di adakan.

Rakyat Sabah mungkin sudah mengetahui langkah seekor ‘katak’ yang namanya Lajim Ukim keluar BN, tetapi tidak bagi rakyat di Semenanjung dan Sarawak. Sehingga Anwar al-Juburi sendiri dalam ucapannya di hadapan kira-kira 300 orang penyokong tegar Pakatan Pembangkang di Sarawak berasa ‘terkejut’ dengan keputusan Lajim dan Wilfred Bumburing yang mengumumkan keluar BN.

Ramai di kalangan rakyat termasuk di Sarawak percaya bahawa kedua-dua bekas pemimpin UMNO-BN itu menyertai PKR. Namun, hakikatnya kedua-dua mereka itu sebenarnya telah menubuhkan dan menyertai Angkatan Perubahan Sabah (APS) sebuah parti baru yang diasaskan Wilfred Bumburing. Alasan yang diberikan terhadap penubuhan parti itu ialah kegagalan sistem penyampaian BN di Sabah.

Atas kesudian Lajim dan Wilfred Bumburing berkrompomi dengan Pakatan Pembangkang di Sabah hanya menjelang PRU-13 menyebabkan Anwar al-Juburi begitu yakin bahawa Sabah bukan lagi deposit tetap BN dan sekarang ini sudah menular ke Sarawak. Atas alasan itu, Anwar al-Juburi telah datang ke Sarawak tidak sampai dua (2) bulan dalam menyampaikan ceramahnya di Satok atas tema Merdeka Rakyat.

Difahamkan selepas mengadakan ceramah di Sarawak, Anwar al-Juburi beserta rombongannya yang juga disertai Sheikh Kadir Fadzil dan Lajim Ukim akan mengadakan lawatannya ke Sabah bagi membawa angin perubahan yang telah dicetuskan Lajim dan Wilfred Bumburing.

Pada malam itu, Anwar al-Juburi yang lengkap berbaju Melayu dan bersamping seperti biasa menampakkan kewarakkan dalam menyampaikan ceramahnya. Ketika masyarakat Islam sedang bersembahyang terawih di surau dan masjid, pemimpin Pakatan Pembangkang termasuk Anwar al-Juburi pula menyampaikan ceramahnya yang bermula jam 8.00 sehingga 11.00 malam. Pada ketika itu, kesesakan di Satok sangat luar biasa bukan kerana Ceramah Merdeka Rakyat di Satok, tetapi disebabkan kemeriahan penduduk Kuching membeli-belah menjelang sambutan Hari Raya Aidilfitri.

Malah, lebih memburukkan keadaan, ceramahyang diadakan di kawasan awam di Satok itu telah menyebabkan kesesakkan jalan raya dan mengambil banyak kawasan tempat letak kereta. Ada di kalangan rakyat yang tujuannya datang ke Satok untuk membeli-belah, tetapi tersangkut di jalan raya akibat tindakan penganjur menggunakan kawasan awam. Ini menyebabkan rakyat marah kepada penganjur kerana tidak menghormati bulan Ramadhan dan ini bukan musim pilihan raya.

Hakikatnya, Pakatan Pembangkang tidak menghormati bulan Ramadhan ini seharusnya mereka menggunakan waktu ini untuk bertaubat kepada Allah swt.

Rakyat Sabah mungkin sudah mengetahui langkah seekor ‘katak’ yang namanya Lajim Ukim keluar BN, tetapi tidak bagi rakyat di Semenanjung dan Sarawak. Sehingga Anwar al-Juburi sendiri dalam ucapannya di hadapan kira-kira 300 orang penyokong tegar Pakatan Pembangkang di Sarawak berasa ‘terkejut’ dengan keputusan Lajim dan Wilfred Bumburing yang mengumumkan keluar BN.

Ramai di kalangan rakyat termasuk di Sarawak percaya bahawa kedua-dua bekas pemimpin UMNO-BN itu menyertai PKR. Namun, hakikatnya kedua-dua mereka itu sebenarnya telah menubuhkan dan menyertai Angkatan Perubahan Sabah (APS) sebuah parti baru yang diasaskan Wilfred Bumburing. Alasan yang diberikan terhadap penubuhan parti itu ialah kegagalan sistem penyampaian BN di Sabah.

Atas kesudian Lajim dan Wilfred Bumburing berkrompomi dengan Pakatan Pembangkang di Sabah hanya menjelang PRU-13 menyebabkan Anwar al-Juburi begitu yakin bahawa Sabah bukan lagi deposit tetap BN dan sekarang ini sudah menular ke Sarawak. Atas alasan itu, Anwar al-Juburi telah datang ke Sarawak tidak sampai dua (2) bulan dalam menyampaikan ceramahnya di Satok atas tema Merdeka Rakyat.

Difahamkan selepas mengadakan ceramah di Sarawak, Anwar al-Juburi beserta rombongannya yang juga disertai Sheikh Kadir Fadzil dan Lajim Ukim akan mengadakan lawatannya ke Sabah bagi membawa angin perubahan yang telah dicetuskan Lajim dan Wilfred Bumburing.

Pada malam itu, Anwar al-Juburi yang lengkap berbaju Melayu dan bersamping seperti biasa menampakkan kewarakkan dalam menyampaikan ceramahnya. Ketika masyarakat Islam sedang bersembahyang terawih di surau dan masjid, pemimpin Pakatan Pembangkang termasuk Anwar al-Juburi pula menyampaikan ceramahnya yang bermula jam 8.00 sehingga 11.00 malam. Pada ketika itu, kesesakan di Satok sangat luar biasa bukan kerana Ceramah Merdeka Rakyat di Satok, tetapi disebabkan kemeriahan penduduk Kuching membeli-belah menjelang sambutan Hari Raya Aidilfitri.

Malah, lebih memburukkan keadaan, ceramah yang diadakan di kawasan awam di Satok itu telah menyebabkan kesesakkan jalan raya dan mengambil banyak kawasan tempat letak kereta. Ada di kalangan rakyat yang tujuannya datang ke Satok untuk membeli-belah, tetapi tersangkut di jalan raya akibat tindakan penganjur menggunakan kawasan awam. Ini menyebabkan rakyat marah kepada penganjur kerana tidak menghormati bulan Ramadhan dan ini bukan musim pilihan raya. 

Hakikatnya, Pakatan Pembangkang tidak menghormati bulan Ramadhan ini seharusnya mereka menggunakan waktu ini untuk bertaubat kepada Allah swt.

Sumber: Wira Kenyalang

PS: Dengar-dengar cerita, Lajim & Wifred tak tersenarai sebagai calon PRU ke 13 klak, patut ler melompat yer..Toiiink!

-UnReportedNews™®KUCHING, SARAWAK, MALAYSIA ARE SAFE


The High profile policing program is to give confidence to the member of the public on their safety and security with the presence of the police hence, preventing criminals from taking the opportunity to commit any crime.

KDN Bukit Aman Director Dato’ Wira Salleh Mat Rasid said that the program involves the highest level of police including the Inspector General of Police to go down and meet the people on the streets.

“The main objective of the program is to know the safety level first hand from the feedback of the public themselves as it is very important that we have a direct feedback from the people.”

Salleh said this to reporters after attending the High profile policing program launched at the Bazaar Ramadan at Pasar Stutong near the city here yesterday afternoon.

“From my conversations with all the business operators here, all had informed me that they feel safe and nothing to worry while operating their business here,”’ he added.

Salleh disclosed that the credit of that should not be given to the police however, it is because of the cooperation from the public had enable the police to do their work providing a safe atmosphere for everyone.

“This also includes the personnel of the local authorities and other relevant government agencies and departments,” he said adding that so far, he is satisfied with all the feedbacks that he had received.

Salleh reminded that close relationship and cooperation among the community and police is very important therefor, both parties should continue the good relationship as crime prevention is fully the police responsibility but also the public’s.

Salleh is scheduled to perform the breaking of fast ceremony at the Sarawak Brigade yesterday and also present were Sarawak Commissioner of Police Datuk Acryl Sani and other senior police officers from various police departments.

-UnReportedNews™®


Monday, 13 August 2012

TAKE EXAMPLE FROM THE "ARAB-SPRINGS"

(from right) Junaidi looking on as Feona handing over a donation to one of the recipients at the ceremony last Saturday evening
The people are reminded not to be easily manipulated as “tools” by some irresponsible parties, disrupting unity among the communities in this country just for their own personal agendas.

Member of Parliament for Santubong Datuk Haji Wan Junaidi Tuanku Jaafar said that unity, tolerance and mutual understanding among the varieties of people had been the pillar of strength for this country’s drastic development since we became independent since 50-years ago.

“This country’s peaceful and harmonious atmosphere under the Barisan Nasional (BN) government had enabled Malaysia to continuously strengthen its economic status and maintaining socio-infrastructure-development to grow steadily compared to other developing countries.”

“Lately in these previous years, there had been several attempts by these irresponsible parties to disrupt our country’s prosperity by raising-up many irrelevant issues, some were even quite sensitive and racial-related matters intentionally brought-up to stir up commotion among the people through street demonstrating and rioting.”

Junaidi, who is also Deputy Speaker of Parliament said this in his speech at the “Majlis Berbuka Perdana Bersama Pemimpin Parliament Santubong” Zone Sampadi held at the community hall at Kampung Rambungan at Lundu near the city on Saturday evening.

“We must learn and take examples from the same situation that had been occurring in the other Islam countries in the middle-east and through these series of  “Arab-Spring” rioting, many of these once great Muslim nation and empires, fell one by one by the hand of their own people, all because of the disruptions created by these irresponsible parties.”

Junaidi urged the people to strengthen unity among all the communities, regardless muslim or otherwise, particularly in Holy Ramadhan Mubarak month and to continue to support the government to maintain the peace and harmony in Malaysia’s effort to transform into a developed and high-income country by the year 2020.

During the ceremony, Junaidi, who was accompanied by his wife Datin Hajah Feona Sim Abdullah presented some undisclosed amount of their personal donations to 135 recipients comprising of unfortunate children, single-mothers and elderly folks the village and nearby villages.

Junaidi also pledged RM10,000 fund for the Kampung Rambungan’s JKKKK (RM5,000) and surau’s JKKKK (RM5,000).

At the same evening later, Junaidi and his wife performed their Terawikh prayers at Masjid Darul Ibadah at the nearby Kampung Stoh.

Also present at the ceremony were Pemanca Bujang Jali Haji Man, Penghulu Haji Kipli Haji Dihi, Community Leader Edward Haji Saidi and other distinguished guests.

-UnReportedNews™®


Sunday, 12 August 2012

EMULATE PANDELELA'S DETERMINATION

Junaidi presenting the cheque to one of the recipients while looked on by Feona, Rahman and Rashidi at the ceremony yesterday
To be involved in a field that is less popular or interest by most people is not an unwise decision because if you really confident and interested that certain kind of career, you will surely succeed in the end.

Member of Parliament for Santubong Datuk Haji Wan Junaidi Tuanku Jaafar said the most important thing is that you know that you are good in that line of work plus your determination and dedication while carrying out your duty.

“People nowadays should brush-off the old type of mentality and mind-set that their children will follow their footstep in choosing their career and if they are accountants, their children must be in the accounting field, if they are doctors, their children must also be doctors and so on.”

Junaidi, who is also Deputy Speaker of Parliament said this in his speech at Touch-Point and MRP cheque presenting ceremony for Pantai Damai and Demak Laut constituencies which was held at the Yayasan Sarawak at Jalan Sultan Tengah near the city here yesterday morning.

“If your children at their early age showed interest in cooking, music or arts, don’t simply stop or condemn them but instead you should encourage them as they might possibly have natural talents in them and if practiced at the early stages, they might be the best and build a career in that field in the future.”

Exampling the national diver, Sarawakian Pandelela Rinong who recently won a bronze medal at 2012 London Olympics in the Women's 10m Platform, Junaidi said that the diving event is not a popular sport in Malaysia if compared to badminton or football.

“Despite going to the Olympic as an “underdog” where nobody in this world expected that she would win any medal, Pandelela however, gave her very best and performed a world class diving performance, enabling her to snatch the bronze medal.”

“Whoever thought that a teenager from Sarawak, Malaysia could win an Olympic medal, especially in a sport aquatic event which is not popular and highlighted in our country all this while?,” said Junaidi.

“Therefor, if you have the interest in something that is uncommon, you must dare to give it a try as you might know that you might turn to be the best in that field like Pandelela,” he added.

During the ceremony, Junaidi, who was accompanied by his wife Datin Hajah Feona Sim Abdullah presented RM491,050 to 170 individuals and representatives of their respective associations.

Also present at the ceremony were Pantai Damai State Assembly Dr Abdul Rahman Junaidi, Pemanca Rashidi Junaidi and other distinguished guests.

-UnReportedNews™®


UnReportedNews™® Hot Sizzling Malaysian Counterparts List